• Nederlands
 • Gemeenschapinformatie

  Gudlintaba

  De Gudlintaba gemeenschap is de meest uitdagende gemeenschap waar we mee werken. Het meest problematische is de rotsachtige grond en het feit dat de gemeenschap in een ‘regenschaduw’ ligt (dit is een plaats waar het door omgevingsfactoren minder regent dan in omliggende gebieden). Ze krijgen significant minder regen dan de andere gemeenschappen, ondanks het feit dat een van deze slechts 7 kilometer hemelsbreed verwijderd ligt.

  Omdat er zo weinig vegetatie is, wordt dit gebied veel meer geërodeerd wanneer er dan wel regen valt. De andere gemeenschappen worden groen, zodra het regenseizoen aanvangt, maat Gulintaba blijft kaal. We hebben een pomp op zonne-energie geïnstalleerd en dat helpt de gemeenschap wat van de problemen op te vangen. Waar de gemeenschap echt bij gebaat zou zijn, is aanpassingen in het landschap.

  Gudlintaba is de gemeenschap waar waterbeheer het meeste verschil zou uitmaken, hoewel alle gemeenschappen hier baat bij zouden hebben. In deze gemeenschap is het landschap zo verschraalt dat water slechts wegvloeit en daarbij neemt het het kleine beetje grond dat er nog is mee. De gemeenschapsleden hebben aangegeven dat vijvers om hun vee te laten drinken broodnodig zijn. Deze structuren in het landschap helpen bovendien met het verhogen van de grondwaterspiegel.

  De dames van de Gudlintaba crèche zijn geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken. Ze zijn zeer trots op hun groentetuin en hebben deze van de grond opgebouwd. Deze crèche heeft de grootste stappen gemaakt en het ontwikkelingsprogramma is hier voltooid.

  We hadden meerdere redenen om deze gemeenschap als eerste te helpen. De kinderen in deze crèche konden een verbetering van hun dieet goed gebruiken. Daarnaast is het de gemeenschap die het meeste baat zal hebben bij aanpassingen van het waterbeheer in hun landschap. De crèche groentetuin heeft sommige van deze aanpassingen en deze kunnen aantonen wat we in het bredere landschap kunnen implementeren. Ook moeten we een vertrouwensband opbouwen met de gemeenschappen. Omdat Gudlintaba er het slechtst aan toe is, moeten we de band hier snel opbouwen. Gelukkig woont Zimisele in deze gemeenschap waardoor hij nu bekend is met de meeste van de inwoners.

  Sekane

  Sekane is een van de beste gemeenschappen waarmee we samen werken. Het heeft goede grond en voldoende regen in de regenseizoenen. De erosie problemen zijn hier niet zo erg als in Gudlintaba, maar zullen wel moeten worden aangepakt. Het grote geluk van de gemeenschap ligt in de induna (de gemeenschapsleider). Hij wil een lichtend voorbeeld zijn en was vanaf het begin nauw betrokken bij het groentetuin programma. Zodra onze mensen in de gemeenschap zijn, dan komt hij altijd langs en stelt vele vragen.

  Hij is loodgieter van beroep en heeft er met onze hulp voor gezorgd dat de crèche nu aangesloten is bij de gemeentelijke watervoorziening. Dit betekent dat de crèche nu meerdere keren per week de watertanks kan vullen, buiten het regenseizoen. Een bijkomend voordeel is dat de tanks nu ook als een back-up dienen voor andere gemeenschapsleden. We hebben ook veel geluk met de crècheleidster en de dames die haar helpen in de groentetuin.

  Dit is de eerste crèche, die het park heeft gebouwd. Daarom is er een hoge mate van vertrouwen, hoewel je altijd wel individuen zal vinden die niet niet willen meewerken. Dat vinden we prima, we zijn ervan overtuigd dat ze ook zullen participeren op het moment dat ze zullen dat de buren welvarend beginnen te worden.

  Vungama

  Vungama is op het moment de grootste gemeenschap waarbij we betrokken zijn. Daarom is het ook de lastigste gemeenschap om mensen bij onze projecten te betrekken. Mensen voelen nioet de verantwoordelijkheid om de leiding te nemen of bij te dragen aan de projecten die we willen initiëren. Ook willen ze niet snappen dat we hen niet gaan betalen om hun eigen levens te verbeteren.

  Het helpt ook niet dat de induna in deze gemeenschap niet bepaald zijn best doet om het voortouw te nemen. Gelukkig hebben we Zimisele, onze verbindingspersoon, die binnen deze gemeenschap de juiste mensen aan het identificeren is om het balletje aan het rollen te krijgen. Hoewel deze niet behoren tot de tradionele leiding van de gemeenschap, zijn deze toch genoeg gerespecteerd dat ze kunnen helpen programma’s op te starten.

  Net als bij Sekane heeft deze gemeenschap heel behoorlijke grond en goede regenval.

  Siwela

  Siwela heeft over de laatste twee jaar weinig aandacht gehad, omdat zij in die tijd nog geen crèche hadden als startpunt voor een trainingsprogramma. De crèche is recent gebouwd met behulp van een Amerikaanse donor, die ook voor de groentetuin betaald. Wij zullen betrokken zijn op het moment dat de crèche opgeleverd gaat worden. Rory en Zimisele zullen de groentetuin voor deze crèche gaan bouwen. Zimisele heeft contact met de induna om te spreken over een trainingsprogramma voor de gemeenschapsleden. Meer nieuws volgt binnenkort over deze gemeenschap.

  Ncera Village in de buurt van East-London

  Ncera Village is een speciaal verhaal, omdat het in de verste verten niet te maken heeft met Manyoni Private Game Reserve en het ook zeer ver verwijderd ligt. Olivier van Walsem heeft Xolie Koncoshe, de manager, ontmoet door te reageren op een Youtube video. Vanaf dit moment zijn ze penvrienden, die zaken zoals permacultuur, veeteelt, cultuur en politiek met elkaar bespreken. 
   
  Xolie is een verpleegster van beroep, maar is een echte entrepreneur en heeft haar eigen stichting genaamd ‘Isithembiso Multipurpose Organisation’ opgezet om haar dorp en die in de omgeving te ontwikkelen.
   
  Olivier heeft Rory Clark aan haar geïntroduceerd, die familie in de buurt heeft wonen en daarom relatief vaak in de buurt is. Rory helpt met advies en Olivier helpt met donaties voor sommige van haar projecten. Het meest recente project is een kippenboerderij, waarvoor ze zestig kippen en elf hanen voor heeft gekocht. Het verheugt ons te kunnen melden dat de het aantal kippen al significant is toegenomen en ze is ook reeds gestart met het verkopen van eieren. Xolie is een van de beste voorbeelden die we hebben van het belang om ambitieuze, lokale mensen te vinden waarmee we echt kunnen samenwerken. Ze maakt haar eigen plannen en regelt donaties om deze plannen te realiseren. 
   
  Zodoende hebben we slechts zijdelings met haar projecten te maken. Maar het blijft leuk om te helpen waar we kunnen en om te observeren wat er gebeurt als je mensen hun eigen plannen laat uitwerken met slechts een kleine bijdrage.

  Enthousiast geworden 
  over onze programma's?

  Word nu donateur! Met jouw steun kan Roots Up programma's ontwikkelen.
  Zodat ze zelf voedsel kunnen kweken en kleine bedrijven kunnen ontwikkelen
  Doneer nu
  Lees meer over de belasting voordelen
  menuarrow-right