• Nederlands
  • Over Roots Up

    Waarom de naam Roots Up?

    Waarom de naam Roots Up. Ik geloof dat een sterk land een sterk fundament moet hebben. In de oude en recente historie blijkt steeds weer dat landbouw de katalysator is voor gemeenschappelijke ontwikkeling. Alle groei komt van sterke wortels. Ik besprak de naam Roots Up met Gijs, mijn broer om een logo te bedenken. Hij kwam direct met het idee van de Baobab boom.
    In legenden en mythen wordt er gesproken dat deze met de wortels in de lucht geplant is. Het is een van de bekendste symbolen van Afrika. Daarnaast staan de boom en de vruchten hoog aangeschreven in vele Afrikaanse culturen voor de nuttige aanwendingen.

    Missie, visie en waarden.

    Onze missie, visie en waarden bestaan uit twee delen. Het ende deel heeft met mensen te maken, het andere met de natuur.

    Missie

    Onze missie is het werven van fondsen om de twee lokale organisaties te ondersteunen. Met deze fondsen kunnen we met Imbewu Yoshinto en Zululand Conservation Trust (waaronder Manyoni Private Game Reserve valt) helpen om de naastliggende gemeenschappen te ondersteunen.Voorlopig hebben we besloten een vaste allocatie voor de donaties aan te houden. Hierbij gaan 75% van de donaties naar de gemeenschappen en 25% gaat naar specifieke projecten in het park. In de nabije toekomst zal het mogelijk worden om te doneren voor specifieke projecten.

    Visie

    Ons eerste doel is om de gemeenschappen op zo’n manier te ontwikkelen dat zij levensmiddelen kunnen gaan leveren aan de lodges in het park. En om dit op zo’n manier te doen dat het hun leefomgeving niet verslechtert, maar juist verbetert. Op den duur zal dit ook gaan inhouden dat we microfinancieringen gaan verstrekken om kleine bedrijfjes te ondersteunen.
    Ons tweede doel is om deze gemeenschappen in schoolvoorbeelden voor de ontwikkeling van hun buurgemeenschappen te maken. Wij werken op het moment met vier gemeenschappen, maar de ‘chief’ heeft al laten weten dat hij nog 90 gemeenschappen onder zich heeft waar hij het programma wil introduceren.
    Het gaat erom dat we een dichte band willen kweken tussen de gemeenschappen en het park. Het park zal de voordelen plukken van verse aanvoer van producten, een verminderde druk van stropen voor de pot en informatie betreffende stroper van verder te veld.
    De gemeenschappen zullen een hoognodige inkomstenstroom realiseren, kunnen zich verder ontwikkelen en de algehele welvaart helpen verhogen.

    Waarden

    Elk persoon heeft het recht goed te kunnen eten. Het is een van de fundamenten voor het creëren van een succesvolle gemeenschap. Mensen zullen zich slechts kunnen bezig houden met het beschermen van de natuur wanneer ze duurzaam levensonderhoud hebben voor zichzelf, hun familie en buren. Als wij willen dat gemeenschappen gaan zorgen voor hun omgeving of naastgelegen natuurgebieden, dan moeten we hen een direct aandeel er in geven.

    Hierbij moeten we ook de volgende kanttekening zetten. Het is van uiterst belang dat de individuen en gemeenschappen van goede wil zijn. In elke gemeenschap vind je sceptici, die niet geloven dat onze methoden werken of deze belachelijk maken. Dat is prima, maar we hebben geen geld of tijd voor hen die zich niet voor 100% willen inzetten of geen vrijwilligerswerk willen doen. Ze draaien wel bij als hun buren na een paar jaar succesvol zijn en bewezen hebben dat het werkt. Wij willen werken met ‘innovators’ en ‘early adopters’, mensen die nieuwsgierig zijn en nieuwe dingen willen proberen. 

    Je zou daarom kunnen zeggen dat ons werk rust op het volgende motto:

    "We helpen hen, die zichzelf willen helpen."

    Bestuursleden Roots Up.

    Olivier van Walsem

    Oprichter en voorzitter

    Actief in het beleggen in vastgoed en aandelen. Onder andere geïnteresseerd in regeneratieve landbouw, holistische veeteelt en watermanagement. Sterke focus op autodidactisch leren. Familieman en buitenmens.

    Wolfgang Grieger

    Penningmeester

    Boer en entrepreneur met tientallen jaren ervaring op het gebied van landbouw en veeteelt. Sterke focus op holistische veehouderij. Heeft een sterke neus voor politieke en menselijke motivaties. Familieman en actieve gemeenschapsleider.

    Sikke Kooistra

    Secretaris

    Entrepreneur met sterk gevoel van onafhankelijkheid en gegronde financiële achtergrond. Actief in het beleggen in vastgoed. Grote liefde voor het beginnen en ontwikkelen van start-up bedrijven. Sterke focus op het vormen van samenwerkingen met gelijkgestemden. Familieman en sportliefhebber.

    Hoe het begon

    Een jaar of vier geleden raakte ik betrokken bij Manyoni Private Game Reserve in Zuid-Afrika. Ik wist vooraf al van de problemen met stropen, maar wist niet zo goed wat ik daar aan kon doen. Het was de geboorte van mijn zoon, die me overtuigde dat ik in ieder geval op financieel vlak kon bijdragen.

     

    Daarom begon ik met het ondersteunen van het neushoornweeshuis dat door het park bestierd wordt. Na wat heen en weer contact besloot ik om Manyoni een aantal contributies te geven, die konden gebruiken op welke manier ze maar wilden. Het overgrote deel van deze fondsen werden gebruikt om vuurwapens, nachtzichtapparatuur en andere beveiligingsspullen aan te schaffen. Vele donoren weigeren dit soort apparatuur te geven, maar de parken hebben dit wel nodig om de (professionele) stroperij aan te pakken.

     

    Het tegengaan van stroperij is uiteraard nodig, maar de voornaamste oorzaken van stropen, armoede en een gebrek aan kansen, worden hiermee niet aangepakt. Manyoni is daarom een ‘hearts and minds’ programma begonnen door het bouwen van crèches. Dit om de gemeenschappen aan de westelijke grens van het park een direct belang te geven in het welzijn van het park. In maart 2019 had ik de kans om een van deze gemeenschappen te bezoeken. Tijdens dit bezoek aan het einde van het regenseizoen viel me op hoe groen en welvarend het land er uit zag. Maar ik zag ook dat woningen in slechte staat van onderhoud waren, de grond leed onder erosie, er slechte landbouwtechnieken werden bedreven en dat er over het algemeen slechts weinig verschillende planten werden geteeld.

     

    Frances Hannah, de gemeenschapscoördinator van het park, identificeerde een gebrek aan training en geld als de boosdoeners. Zij bracht me in contact met Carl Grossmann van African Conservation Trust. In de 20 jaar dat ze actief zijn, heeft deze organisatie veel ervaring opgedaan op het gebied van onder andere regeneratieve landbouw, waterbeheer, het bestrijden van erosie en natuurbehoud. 

     

    In april 2019 hadden carl en ik onze eerste gesprekken om groentetuinen te creëren voor de crèches. Tegen januari 2020 hadden alle drie de crèches tuinen, die groenten produceerden en een van de crèches had het begin van een voedselbos. Gemeenschapsleden werden getraind in regeneratieve landbouw, terwijl de groentetuinen gemaakt werden. Deze zelfde gemeenschapsleden hielpen ook met de bouw van de tuinen, zodat ze bepaalde taken onder de knie kregen.

     

    Corona heeft er aan de ene kant voor gezorgd dat we het laatste jaar veel minder voor elkaar hebben gekregen dan we zouden willen. Maar aan de andere kant betekende het dat we meer tijd hadden om onze plannen uit te werken en dat Zimisele, onze man in de gemeenschappen, de tijd had om informatie en vertrouwen te winnen.

     

    Het betekende ook dat we in de gaten kregen hoeveel investeringen en training er nog nodig zullen zijn om onze doelen te bereiken. Daarom viel het besluit om Roots Up te creëren als een ANBI stichting, zodat we konden beginnen met het werven van fondsen, die belastingtechnische voordelen voor de donateurs zullen hebben (mits je inwoner van Nederland bent).


    Ook zijn we ter vervanging van ACT een nieuwe samenwerking met de non-profit Inbewu Yoshinto (Seed of Change) aangegaan. Deze is speciaal opgezet om onze projecten te leiden.

    Enthousiast geworden 
    over onze programma's?

    Word nu donateur! Met jouw steun kan Roots Up programma's ontwikkelen.
    Zodat ze zelf voedsel kunnen kweken en kleine bedrijven kunnen ontwikkelen
    Doneer nu
    Lees meer over de belasting voordelen
    menuarrow-right