Een jaar of vier geleden raakte ik betrokken bij Manyoni Private Game Reserve in Zuid-Afrika. Ik wist vooraf al van de problemen met stropen, maar wist niet zo goed wat ik daar aan kon doen. Het was de geboorte van mijn zoon, die me overtuigde dat ik in ieder geval op financieel vlak kon bijdragen.
Daarom begon ik met het ondersteunen van het neushoornweeshuis dat door het park bestierd wordt. Na wat heen en weer contact besloot ik om Manyoni een aantal contributies te geven, die konden gebruiken op welke manier ze maar wilden. Het overgrote deel van deze fondsen werden gebruikt om vuurwapens, nachtzichtapparatuur en andere beveiligingsspullen aan te schaffen. Vele donoren weigeren dit soort apparatuur te geven, maar de parken hebben dit wel nodig om de (professionele) stroperij aan te pakken.
Het tegengaan van stroperij is uiteraard nodig, maar de voornaamste oorzaken van stropen, armoede en een gebrek aan kansen, worden hiermee niet aangepakt. Manyoni is daarom een ‘hearts and minds’ programma begonnen door het bouwen van crèches. Dit om de gemeenschappen aan de westelijke grens van het park een direct belang te geven in het welzijn van het park. In maart 2019 had ik de kans om een van deze gemeenschappen te bezoeken. Tijdens dit bezoek aan het einde van het regenseizoen viel me op hoe groen en welvarend het land er uit zag. Maar ik zag ook dat woningen in slechte staat van onderhoud waren, de grond leed onder erosie, er slechte landbouwtechnieken werden bedreven en dat er over het algemeen slechts weinig verschillende planten werden geteeld.
Frances Hannah, de gemeenschapscoördinator van het park, identificeerde een gebrek aan training en geld als de boosdoeners. Zij bracht me in contact met Carl Grossmann van African Conservation Trust. In de 20 jaar dat ze actief zijn, heeft deze organisatie veel ervaring opgedaan op het gebied van onder andere regeneratieve landbouw, waterbeheer, het bestrijden van erosie en natuurbehoud.
In april 2019 hadden carl en ik onze eerste gesprekken om groentetuinen te creëren voor de crèches. Tegen januari 2020 hadden alle drie de crèches tuinen, die groenten produceerden en een van de crèches had het begin van een voedselbos. Gemeenschapsleden werden getraind in regeneratieve landbouw, terwijl de groentetuinen gemaakt werden. Deze zelfde gemeenschapsleden hielpen ook met de bouw van de tuinen, zodat ze bepaalde taken onder de knie kregen.
Corona heeft er aan de ene kant voor gezorgd dat we het laatste jaar veel minder voor elkaar hebben gekregen dan we zouden willen. Maar aan de andere kant betekende het dat we meer tijd hadden om onze plannen uit te werken en dat Zimisele, onze man in de gemeenschappen, de tijd had om informatie en vertrouwen te winnen.
Het betekende ook dat we in de gaten kregen hoeveel investeringen en training er nog nodig zullen zijn om onze doelen te bereiken. Daarom viel het besluit om Roots Up te creëren als een ANBI stichting, zodat we konden beginnen met het werven van fondsen, die belastingtechnische voordelen voor de donateurs zullen hebben (mits je inwoner van Nederland bent).