• Nederlands
 • Programma

  Kwekerijen

  Terug naar het overzicht

  Kwekerijen

  Een wezenlijk onderdeel van onze plannen behelst het beginnen van boom- en graskwekerijen. De juiste bomen en grassen zijn van groot belang om de gemeenschappen en hun omgeving te verbeteren. Zonder dit onderdeel van onze programma’s zouden we onze projecten onmogelijk kunnen uitvoeren.

  De bomen zullen gebruikt worden om voedselbossen rond de individuele kraals te maken en om boomgaarden aan te leggen. Andere bomen zullen gebruikt worden om windsingels, parklandschappen en kleine bosjes te creëren. Voordelen hiervan zijn onder andere de creatie van brandhout, bouwmaterialen en diervoeder, het brengen van stikstof in de grond, het stoppen van erosie, water in de grond brengen, schaduw creëren en het stimuleren van biodiversiteit. 

  Vetiver gras is een nuttige soort gras dat klompen vormt en in dichte heggen geplant kan worden. Dit help het stoppen van erosie en de creatie van natuurlijke terrassen. Ook helpt het om regenwater in de grond te doen doordringen. Secundaire voordelen zijn dat het gebruikt kan worden als diervoeder, mulch, handwerk zoals vlechten van matten, als bouwmateriaal en dakriet en het heeft zelfs medicinale werkingen.

  De eerste kwekerij is reeds gebouwd in Manyoni Park. Dit heeft drie redenen:

  • Het parkkantoor heeft een veilig, omheind gebied waar de kwekerij veilig is voor grazende dieren;
  • Het heeft een goede watervoorziening en voldoende toegang tot mest;
  • Een van onze doelen is om een betere band tussen het park en de gemeenschappen te creëren. Daarom moet het een zo groot mogelijke rol spelen bij het vormen van ondernemingen van de gemeenschappen en op den duur ook een afzetmarkt zijn producten uit de gemeenschappen.

  Op den duur zullen we ook grotere kwekerijen in de gemeenschappen beginnen, zodat ze bomen en gras kunnen verkopen en de bomen ook in de eigen gemeenschap kunnen planten. Onderdeel hiervan is om een gedeelte van planten te doneren aan naastliggende gemeenschappen om deze te helpen hun eigen verbeteringen door te voeren. Met een beetje geluk zal dit ook helpen om samenwerkingsverbanden te vormen voor groter projecten in de toekomst.

  Enthousiast geworden 
  over onze programma's?

  Word nu donateur! Met jouw steun kan Roots Up programma's ontwikkelen.
  Zodat ze zelf voedsel kunnen kweken en kleine bedrijven kunnen ontwikkelen
  Doneer nu
  Lees meer over de belasting voordelen
  menuarrow-leftarrow-right