• Nederlands
 • Terug naar het overzicht
  29-10-21

  Gemeenschapstuinen en jonge boeren

  Later die ochtend zijn we met het dorpshoofd de gemeenschap ingegaan. Ze zijn zelf al begonnen met het ontginnen van land, zodat ze een gemeenschapstuin kunnen beginnen. Rory en Zimisele zullen een logisch ontwerp maken, zodat we waterpartijen, groentetuinen, boomgaarden, basisvoedseltuinen en natuur kunnen integreren. We zijn optimistisch dat de tuinen op den duur voldoende zullen produceren om producten te leveren aan het park en voor de gemeenschap zelf. Ondanks dat Sekane zo’n anderhalf keer zoveel water ontvangt als Gudlintaba, blijft water ook hier een probleem. Ze hebben wel een permanente dam voor het vee, maar of deze ook genoeg levert voor de groentetuinen is de vraag.

  Na ons bezoek aan Sekane zijn we terug gegaan naar het park voor de Future Farmer braai. Dit leek ons een goed idee om een samenhorigheid te creëren. Daarbij wilden we ook de nieuwe bibliotheek aan de Future Farmers laten zien. Ik heb hier een begin mee gemaakt, omdat ik graag wil dat de Future Farmers het meeste maken van hun tijd als stagiaires bij ons. Daarnaast kunnen ze deze informatie toepassen in de gemeenschappen, experimenten opzetten en voor hun eigen, toekomstige bedrijven gebruiken. De boeken hebben voornamelijk permacultuur als onderwerp, maar er zijn ook boeken die infrastructuur, water, economie en filosofie/motivatie behandelen.

  De braai was een groot succes, hoewel de Future Farmers het waarschijnlijk wat vreemd vonden om een man groenten te zien koken. Braaien van vlees doen de heren nog wel, maar al het andere koken wordt in de Zoeloe en Xhosa cultuur aan de dames over gelaten. Ik heb een groentestoof van vier verschillende groenten gemaakt, die wat leek op een ratatouille om aan te tonen wat je allemaal kan doen met groenten. Om maar een voorbeeldje te geven, bijna niemand eet courgettes en aubergines konden we niet eens vinden in de supermarkten. Beetje stoven, wat specerijen, verse kruiden en ‘Hollandse’ sambal er door (Zoeloes en Xhosa zijn dol op pikant eten) en klaar is Clara. De pan was leeg later.

  Het was in ieder geval inspirerend om met de Future farmers te spreken. Het zijn ambitieuze dames en heren en we hebben met interesse naar hun toekomstplannen geluisterd. Allemaal hadden ze wel ideeën hoe ze de nieuwe kennis zouden gebruiken voor hun eigen toekomstige bedrijven.

  menuarrow-leftarrow-right