• Nederlands
  • Terug naar het overzicht
    26-10-21

    Boeren, water en toekomstplannen

    Dinsdag was vergaderdag met Karen. Daarvoor had ik de gelegenheid om wat langer te spreken met Junior en Siyabonga en hen te vragen wat hun verwachtingen en plannen waren. Net als alle Future Farmers zijn het serieuze jongelui, die landbouw als hun manier zien om zich een weg naar de middenklasse te verschaffen. Onderdeel van hun opleidingen waren keuzestages bij boerenbedrijven, maar het mooie van de huidige stage is, dat ze met veel meer verschillende praktische zaken in aanraking komen, zoals bijvoorbeeld het stekken van planten, het bouwen van irrigatiesystemen en dergelijke.

    ’s Middags hebben we de vergadering met Karen gehad. Hierbij hebben we besproken waar we goed samen kunnen werken en hoe we elkaar kunnen helpen in de projecten. Karen heeft ons ook duidelijk gemaakt waar de beperkingen liggen. Het jaarlijkse waterrantsoen voor het park is de belangrijkste beperking voor de uitbreiding van de kwekerij. Er is ons duidelijk gemaakt dat de kwekerij achter in de rij staat op het moment dat er watertekorten zijn.

    Gelukkig ligt een groot deel van de oplossing in het opvangen van regenwater dat op de daken valt, maar het realiseren van opslag en en goten zal een interessante uitdaging worden. De daken hebben een potentiele opvangcapaciteit van zo’n 550.000-600.000 liter gedurende het jaar. We hebben berekend dat we een tank van zo’n 400,000 liter moeten bouwen als optimale opslag. Groter hoeft niet omdat de regen natuurlijk gespreid over een seizoen valt.

    Ook kwam de creatie van een grote groentetuin en kippenren ter sprake. Zo zullen we op den duur de werknemers van het park voor een gedeelte kunnen voorzien van groenten en eieren. Deze projecten zullen ook als proeftuin dienen voor de tuinen die we in de planning hebben voor de gemeenschappen en die op den duur moeten leveren aan het park. 

    De kwekerijen en de groentetuin zijn een eerste opzet om inkomen te genereren voor onze projecten. Het is altijd mijn doel geweest om de projecten op de lange termijn zelfvoorzienend te maken, omdat ik er geen zin in heb om tot in lengte der dagen mijn hand bij donateurs op te moeten houden. Daarom is Imbewo Yoshinto ook opgezet als een bedrijf (maar wel een non-profit organisation). Er kan door activiteiten te ontplooien winst worden gemaakt, maar deze zal terugstromen in het bedrijf om de gemeenschappen te helpen ontwikkelen en het park te steunen. 

    menuarrow-leftarrow-right